Rogaliki
To był dobry dla mnie dzień. Wykorzystałam go między innymi do upieczenia rogalików, które to rogaliki będą ze mną tańczyć 😉🤣. Każdy coś tam przynosi. Postawiłam na rogaliki. Robią furorę. Jak pójdę bez nich, to już nie to. Żartuję oczywiście, ale jest taka Krysia, która uwielbia te moje rogaliki. Wejdę, jeszcze nie usiądę, jeszcze się nie rozpakuję, a ta pyta? "A rogaliki są z tobą?" No nie zawsze są. Teraz przez jakiś czas będą, bo upiekłam więcej i czekają w zamrażarce.
wczoraj upiełam rogalikki z przepisu ania gotuje, tragedia,twarde i niedobre, aż mi sie plakać chciało, może dlatego że ciasto -krucho-drożdżowe było cały dzien i noc w lodowce, za długo?, jak widzę twoje to slinka cieknie, proszę napisz przepis lub napisz ską pochodzi.
OdpowiedzUsuńWrócę z miasta i z przyjemnością Ci podam przepis.
UsuńA o to przepis na rogaliki: Kostka masła, 1 szklanka śmietany, 5 dkg drożdży, 4 szklanki mąki, marmolada do nadziewania. Masło posiekać z mąką. Śmietanę rozmieszać z drożdżami i dodać do mąki z masłem. Zagnieść ciasto. I już można wyczarowywać rogaliki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze180 stopni. A czas zależy jakiej wielkości będą nasze rogaliki. Pozdrawiam i smacznego.
Usuńdziekuję, robilam z bardzo podobnego, ale jednak nie wyszły, żadna ze mnie piekarka :(
UsuńBardzo apetyczne, na takie tance chodziłabym chętniej, świetne połączenie , wszak i taniec, i rogaliki to sama przyjemność!
OdpowiedzUsuńAsiu są świetne, a jakie kruchutke. I wcale nie dużo pracy przy nich.
UsuńNo proszę- jak duże znaczenia mają Rogaliki Teresy :-))
OdpowiedzUsuńA ja się z tego bardzo cieszę.
Usuń